De Orchidee
Hilversum
Dit monumentale complex was oorsponkelijk een sanatorium en is herbestemd met tweekamerwoningen voor starters. De nieuwbouw bevat 12 studio’s. De woningen zijn allemaal gasloos.
De voormalige “inrichting tot verpleging van lijders aan besmettelijke ziekten”, ontworpen door gemeentearchitect Piet Andriessen en gebouwd in 1919 onder supervisie van W.M. Dudok, zijn opvolger, bestond uit een directeurswoning aan de Neuweg met een tweetal barakken erachter. Vervolgens is ook een ontsmettingsgebouwtje aan de Orchideestraat gerealiseerd. Het complex was toentertijd gelegen aan de heide, maar is daarna omringd door de bebouwing van de Bloemenbuurt, ontworpen door Dudok. In 1967 zijn de gebouwen onderling verbonden met éénlaagse tussenbouwen en is een zustergebouw toegevoegd. Dit conglomeraat is in 1980 herbestemd tot HAT-eenheden aan de Neuweg en tot gemeentekantoor aan de Orchideestraat.
De aanpak bestaat uit het verwijderen van de tussenbouwen, waardoor de oorspronkelijke lay-out weer zichtbaar wordt en de ruimte tussen de gebouwen wordt hersteld.
– Het zustergebouw [C] wordt gesloopt en herbouwd met één laag extra, vier studio’s per laag.
De bestaande bouw wordt ingedeeld met tweekamerwoningen voor starters.
– Het hoofdgebouw [A] bevat 6 appartementen (3 per laag); de kelder krijgt een nieuwe toegang met bergingen voor de studio’s van C.
– De barak [E] bestaat uit 10 appartementen met eigen opgang (rug aan rug), waarbij de verdiepingsvloer verlaagd wordt voor meer ruimte voor het slapen op zolder.
– In het zeer smalle ontsmettingsgebouw [G] zijn 2 nieuwe appartementen ontwikkeld.
De monumenten worden hersteld op basis van hun oorspronkelijke verschijningsvorm. De hoge duurzaamheidsambities van Dudok Wonen zijn ingevuld door alle woningen gasloos te maken met een individuele warmtepomp.