Vondelstede

Amsterdam-West

Het gebouw is begin jaren ’80 ontworpen als bejaardenverzorgings-tehuis “Maria Sophiaoord”, met een grote gemeenschappelijke eet -en activiteitenruimte op de begane grond en op de verdiepingwn kleine zit/slaapkamers. De ouderenzorg is inmiddels sterk veranderd en het gebouw voldoet niet meer aan de huidige visie op verpleeghuiszorg, waar het nu voor wordt gebruikt.

De nieuwe opzet bestaat 6 woongroepen: per verdieping twee groepen voor zeven of acht bewoners met dementie op de 2e, 3e en 4e verdieping (a) en uit niet-zelfstandige appartementen op de begane grond en 1e verdieping, met 3 gemeenschappelijke huiskamers (b).

(a) ‘Wonen in een kleine groep’ is kleinschalig, met eigen voordeur per groep. De huiskamers hebben nieuwe buitenruimtes: aan de tuin een balkon en aan de straat een serre.
(b) ‘Leven op stadse wijze’ op de b.g. en 1e verdieping is bedoeld voor ouderen en volwassenen met een somatische beperking en/of psychische problematiek.

De ingreep verbetert ook de relatie met de tuin. Door de vloer van het souterrain deels te verhogen kun je vanuit de lift gelijkvloers de tuin in lopen, iets dat nu alleen buitenom mogelijk is via een helllingbaan aan de zijkant van het gebouw. De gemeenschappelijke ruimte op de b.g. heeft nu direct verbinding met de tuin.

De hoofdentree is opener en toegankelijker gemaakt en loopt door naar de lift en de gemeenschappelijke ruimtes. De ruimte aan de straat, pal naast de entree, heeft ook een buurtfunctie.
De hellingbaan voor de entree is verschoven om de appartementen op de begane grond privacy en zicht op de straat te geven.

De vormgeving is afgestemd op de doelgroepen: rustige en eenvoudige ruimtes, met een voorkeur voor natuurlijke en warme materialen. Het liftblok is als centraal element in het gebouw vorm gegeven met ronde hoeken en wordt bekleed met houten latten.

Project
Vondelstede
Locatie
Anna van de Vondelstraat 30, Amsterdam
Programma
Renovatie verpleeghuis met 6 woongroepen PG en 16 zorgappartementen

Bruto vloeroppervlak
4700 m²

Opdrachtgever
Woonzorg Nederland

Ontwerp – uitvoering
2017 – 2021

Team
Philip Breedveld, Justin Schipper

Meer projecten

Delen: