Zwaluwplein

Hilversum

Het Zwaluwplein is de laatste fase van de herstructurering van de wijk Liebergen. Daarbij was het zaak het nieuwe appartementencomplex zorgvuldig in te passen tussen de rijtjes gerenoveerde en nieuwe laagbouwwoningen.

Oorspronkelijk stond hier, als eerste van een cluster scholen, de Jan van der Heijdenschool (1926), ontworpen door Dudok. In zijn idee was de school met het plein het centrum van de wijk. De woningen er omheen, een jaar later gerealiseerd, sluiten met hun plastiek aan op de school, maar na de sloop van de school in de jaren ’80 is de samenhang van het plein verloren gegaan.

Met het nieuwe appartementengebouw krijgt het plein weer de ruimtelijkheid terug van weleer. Het gebouw staat precies op de plaats waar vroeger de school stond en de massa heeft overeenkomstige annexen die aansluiten bij de ronding van de woningen aan de overzijde van de straat.

In de lage vleugel bevindt zich een peuterspeelzaal, met speeltuin op het plein. De hoofdentree is strategisch georganiseerd bij de bergingen en genereert beweging over het plein. De woningen hebben zicht op het plein en worden ontsloten met een korte galerij aan de achterzijde, die op de begane grond hebben hun voordeur aan het plein. De plattegrond is compact georganiseerd met een centrale natte cel. De appartementen van de tweede verdieping hebben extra een vrij indeelbare zolder.

De straatnaam komt terug in het zwaluwmotief in de balustrades van de balkons en in zwaluwkasten in de noordgevel. De gesloten kopgevel van het trappenhuis heeft een zonnewijzer.

Het project bestaat verder uit de renovatie en vervangende nieuwbouw van de woningen om het plein. De bijzondere en mooiste blokken van het plein, met poorten, torenelementen en aanbouwen, zijn gerenoveerd. De woningen zijn geïsoleerd aan de binnenzijde, hebben nieuwe ramen, nieuwe installaties en zijn opnieuw ingedeeld, waarbij een deel van de woningen is samengevoegd. De nieuwbouw woningen zijn gebouwd in de stijl van de gesloopte woningen (“Dudok Revisited”).

Project
Zwaluwplein
Programma
Nieuwbouw 14 startersappartementen en peuterspeelzaal;
renovatie 20 woningen; nieuwbouw 14 woningen

Opdrachtgever
Dudok Wonen

Ontwerp – uitvoering
2007 – 2012 (2 fasen)
Foto’s
Thea van den Heuvel

Architectenbureau
Archivolt Architecten

Team
Goen Law, Frederike Kuipers, René Westhoff, Marloes van Haaren, Philip Breedveld

Meer projecten

Metaalbuurt

Woonwijk van Wegerif en Klosters uit 1910 in de Metaalbuurt, Apeldoorn: renovatie, vervangende nieuwbouw en...
Delen: