Vondelstede

Amsterdam-West

Dit verpleeghuis wordt omgebouwd naar 6 woongroepen en 19 zorgappartementen. Het gebouw is begin jaren ’80 ontworpen als ‘bejaardenverzorgings-tehuis’ Maria Sophiaoord, met een grote gemeen-schappelijke activiteiten- en eetruimte op de begane grond en op de verdiepingwn een kleine zit/slaapkamer. Dit model voldoet niet meer aan de huidige verpleegzorg en het gebouw wordt nu heel anders gebruikt.

De nieuwe opzet voorziet in zorgappartementen op de begane grond en eerste verdieping en woongroepen op de verdiepingen daarboven.

Per verdieping komen twee groepen voor zeven oudere bewoners met dementie. ‘Wonen in een kleine groep’ is kleinschalig, elke groep met zijn eigen voordeur waar bezoekers moeten aanbellen. De huiskamers hebben verschillende buitenruimtes: aan de tuin een balkon en aan de straat een (stedelijke) serre.

‘Leven op stadse wijze’ in de appartementen op de b.g. en 1e verdieping is bedoeld voor meer zelfstandig wonende ouderen en volwassen met een somatische beperking en/of psychische problematiek.

De gemeenschappelijke ruimtes op de begane grond worden gebruikt door de bewoners van de appartementen, maar zijn ook bedoeld voor groepsbewoners met hun bezoek. De ruimte aan de voorzijde is open naar de straat en heeft een buurtfunctie, die aan de achterzijde ligt aan de tuin en is meer privé. Door de vloe van het souterrain deels te verhogen, kun je vanuit de lift direct de tuin in lopen, iets dat nu alleen buitenom mogelijk is.

De vormgeving is afgestemd op de doelgroepen: rustige en eenvoudige ruimtes, met een voorkeur voor natuurlijke en warme materialen als hout.

Project
Vondelstede
Locatie
Anna van de Vondelstraat 30, Amsterdam
Programma
Renovatie verpleeghuis met 6 woongroepen PG en 16 zorgappartementen

Bruto vloeroppervlak
4700 m²

Opdrachtgever
Woonzorg Nederland

Ontwerp – uitvoering
2017 – 2021

Team
Philip Breedveld, Justin Schipper

Meer projecten

Delen: