Watering West

Wormerveer

Hoe kan je een een verpleeghuis uit de jaren ‘60 transformeren naar “Een Woonwijk Met Zorg” ?

Het verpleeghuis Evean Noordse Balk was gebaseerd op het model voor ziekenhuiszorg en was toe aan vervanging. Dit grootschalige gebouw wordt vervangen door een aantal kleinschalige verpleegeenheden.

Deze eenheden zijn groepswoningen voor 6 personen, ‘sixpacks’. Het ideaal van Evean en uitgangspunt voor de ontwikkeling van deze nieuwe woonwijk is om deze groepswoningen te mengen met gewone woningen (één groepswoning = drie appartementen), zodat het verpleeghuis volledig integreert in de woonwijk.

De opzet van de wijk is ontwikkeld samen met de gemeente Zaanstad. De structuur van de wijk past in het visie van de gemeente voor de zone van het park tot aan de voetbalvelden. De woonwijk bestaat uit twee delen, die wezenlijk verschillend zijn opgezet en passend in de ladderstructuur voor het gebied.

Het deel Noord bevindt zich ten noorden van de Kerkstraat, tussen het zwembad en de Evean Dependance Anton Mak (de DAM, die onderdeel blijft van het reguliere verpleeghuis). De gebouwen van het wijkje bestaan uit kleine, vierkante blokjes, eenvoudig gerangschikt in een ruitjespatroon.

In de gebouwen bevinden zich appartementen en groepswoningen. De gebouwen zijn drie tot vier lagen hoog en worden omzoomd door hagen, die een vloeiende overgang maken met de ruime, groene inrichting van het openbaar gebied. Auto’s worden gestald in garages in en tussen de gebouwen, of tussen hagen.

De planontwikkeling voor deel Zuid, het vrijgekomen terrein van het voormalige verpleeghuis en een middelbare school, maakt het mogelijk dat de mooiste delen van het gebied, de lommerrijke randen langs het water, als wandelroutes toegankelijk worden voor alle bewoners van deze en aangrenzende wijken.

De gebouwen van Zuid bestaan uit drie soorten: losse bebouwing achter de woningen aan de Krommenieërweg, ‘geluidswalwoningen’ die het geluid weren van de rijksweg, en een groot woongebouw met verschillende soorten woningen: appartementen, groepswoningen, herenhuizen, maisonnettes. In dit laatste gebouw zijn een groot aantal parkeerplaatsen ondergebracht, zodat er zich geen blik op straat bevindt. Rond het gebouw zijn diverse gras- en speelvelden. De waterzone wordt ecologisch ingericht met riet.

Project
Watering West

Locatie
Kerkstraat e.o., Wormerveer
Programma
Stedenbouwkundig plan voor een woonwijk en verpleegzorginstelling

Opdrachtgever
Evean, Zaanstad

Ontwerp
2000 – 2008

Uitvoering
vanaf 2009

Maaiveldinrichting
Lodewijk Baljon landschapsarchitecten
Bureau
HM architecten

Architecten
Maarten van Noort
Philip Breedveld

Meer projecten

Vondelstede

Herontwikkeling van het verpleeghuis aan het Vondelpark, vroeger bejaardenverzorgingstehuis Maria Sophiaoord.

Delen: