Vogelbuurt

Amsterdam Noord

Dit charmante wijkje in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord is gebouwd in 1920 naar ontwerp van architecten Kuijpers en Ingwersen. Zij maakten een uitgekiend stedenbouwkundig ensemble van opengeknipte bouwblokken dat een pittoreske en kleinschalige indruk geeft. Het is kleinschalig van opzet, pittoresk, tot stand gebracht door gebogen en verspringende gevelwanden, verschillen in bouwhoogte, geknikte of gekromde straten, poortvormige doorgangen en besloten straatjes zoals de Putterstraat die een semiprivé hofje lijkt te vormen. De variatie van gevelwanden en het kasteelachtige en dorpse karakter zijn afwijkend van het tuindorp en is daarom bijzonder.

Het complex was gemaakt voor Patrimonium, tegenwoordig Rochdale, die een deel van de woningen had verkocht. In de loop der tijd waren de gebouwen enkele malen verbouwd, met nieuwe interieurs voor de woningen, toevoeging van balkons en met aanpassing van de gevelopeningen. De panden verkeerden in matige staat en waren oncomfortabel. De gevelopeningen waren in een vorige renovatie uitgerust met aluminium schuiframen, die niet meer goed functioneerden, alles was wit geschilderd, het dak vernieuwd met betonpannen en inmiddels vervuilde trespa dakkapellen, schoorstenen waren verwijderd – een matige uitstraling voor een gemeentelijk monument.

Met de renovatie is binnen de brandveiligheid en de ventilatie verbeterd. Buiten is voor de noodzakelijke aanpassingen van de gevel teruggegrepen op het historisch beeld. Nieuwe houten kozijnen, ter vervanging van de oude kozijnen met asbest, zijn uitgevoerd met dubbelglas in de oorspronkelijke vormgeving en kleurstelling. Ventilatieroosters zijn weggewerkt achter kieren tussen raam- en kozijn hout. Om budgettaire redenen konden de roedes niet worden teruggebracht, maar wel konden betere voordeuren, dakkapellen en dakpannen (met dakisolatie eronder) worden gerealiseerd en konden op een aantal strategische plekken schoorstenen worden teruggeplaatst.

Het blok aan de Rietzangerweg is als proefblok gerealiseerd en is gebruikt om bouw en ontwerp te optimaliseren.

Project
Vogelbuurt
Programma
Renovatie 151 verhuureenheden, gemeentemonument

Locatie
Ganzenweg, Zwanenplein, Putterstraat, Sijsjesstraat, Rietzangerweg, Amsterdam

Opdrachtgever
Rochdale

Ontwerp
2016 – 2019

Uitvoering
2019 – 2020

Architectenbureau
Archivolt Architecten

Team
Philip Breedveld, Frans Huijing, Gerard Versteeg

Meer projecten

Delen: