Van ‘t Hoffstraat

Hilversum

Het project betreft een zestal blokken die deel uitmaken van de wijk Liebergen, in de jaren `20 gebouwd naar ontwerp van gemeentearchitect W.M. Dudok. De ‘dienstbodewoningen’ aan de Kamerling Onnesweg zijn ontworpen door Dudok, de overige blokken door Wormser.

De bouwtechnische verbetering van de woningen bestaat uit isolatie met voorzetwanden voor gevels, bouwmuren en daken. De houten vloer van de begane grond is geïsoleerd met thermoskussens. In de woningen is mechanische ventilatie en centrale verwarming aangebracht en zijn de installaties vernieuwd.

Bij het ontwerpproces zijn de bewoners betrokken op verschillende niveaus. In plenaire bijeenkomsten zijn ze op de hoogte gebracht van de algemene aanpak en de comfortverbetering. Vervolgens zijn de individuele woonwensen geïnventariseerd en is elke woning op maat getekend. De plattegronden zijn hiermee geoptimaliseerd en qua sanitair en indeling aangepast aan eisen van deze tijd.

Met de restauratie van het casco zijn de beeldbepalende elementen teruggebracht. De ramen in de voorgevel krijgen hun authentieke indeling met roedes, voorzien van ‘wiener sprossen’ in het nieuwe dubbelglas. De schoorstenen, voordeuren, kleuren en dakranden zijn hersteld. De gesloopte ‘boekensteunen’, die de verspringing in de blokken accentueren – een typisch stijlkenmerk van Dudok in Liebergen – zijn opnieuw opgebouwd.

Project
Renovatie 43 rijwoningen Locatie
Van ‘t Hoffstraat –
Kamerling Onnesweg, Hilversum

Opdrachtgever
Dudok Wonen

Ontwerp – uitvoering
2008 – 2012

Architectenbureau
Archivolt Architecten

Team
Philip Breedveld, Goen Law

Meer projecten renovatie

Het Schip

Wonen in het arbeiderspaleis. Verduurzaming, optimalisatie en vernieuwing in hét monument van de Amsterdamse School.

Vondelstede

Herontwikkeling van het verpleeghuis aan het Vondelpark, vroeger bejaardenverzorgingstehuis Maria Sophiaoord.
Delen: