Pakhuis Phoenix

Bodegraven

Pakhuis ‘Phoenix’ is in 1912 gebouwd voor de firma Verkade. In de jaren veertig richtte kapper André de Jong hier de Andrélon-fabriek op. Andrélon is onderdeel van Unilever geworden en dit industriële complex heeft zijn functie verloren.

Het pakhuis is een gemeentelijk monument van Bodegraven, schilderachtig gelegen aan de Oude Rijn en door zijn hoogte een beeldbepalend element van de stad.

Het plan maakt optimaal gebruik van deze post-industriële ambiance en de situering aan het water: de oude fabrieksschoorsteen is behouden (nu op een parkeerterrein aan het water), het pakhuis is herbestemd voor appartementen en op het leeg gesloopte industrieterrein gaf plaats aan 10 grondgebonden woningen.

Pakhuis ‘Phoenix’ is kaal gestript, de kozijnen zijn vernieuwd en de verdiepingen zijn ingedeeld met vier startersappartementen; op het dak zijn drie penthouses toegevoegd.

De eengezins-rijwoningen, op de plaats van de voormalige ‘De Vlijt’, volgen met hun mansardekap de massaopbouw van dit gebouw, dat niet kon worden hergebruikt. De doorsnede van het gesloopte gebouw is zichtbaar als stuukwerk op de zijgevel van het pakhuis. De vorm van de ramen van de Vlijt zijn overgenomen van de oude Vlijt. Hiernaast zijn, passend bij de schaal van het dorp, vier twee-onder-één-kap-woningen met garage gebouwd.

Project
32 koopwoningen: 22 starters-, 4 twee-onder-één-kap- en 6 drive-in-woningen

Locatie
Noordstraat, Bodegraven

Opdrachtgever
Synchroon

Ontwerp
2005 – 2008

Architectenbureau
HM Architecten

Architect
Henk Duijzer
Philip Breedveld

Meer projecten

De Orchidee

30 duurzame startersappartementen. Herbestemming voormalig sanatorium in Hilversum (renovatie en nieuwbouw).

Vondelstede

Herontwikkeling van het verpleeghuis aan het Vondelpark, vroeger bejaardenverzorgingstehuis Maria Sophiaoord.
Delen: