Orchidee

Hilversum

Dit monumentale complex was oorsponkelijk een sanatorium en is herbestemd met tweekamerwoningen voor starters. De nieuwbouw bevat 12 studio’s. Als speerpunt van duurzaamheidsambities zijn alle woningen gasloos.

De voormalige “inrichting tot verpleging van lijders aan besmettelijke ziekten”, ontworpen door gemeentearchitect Piet Andriessen en gebouwd in 1919 onder supervisie van Dudok, bestond uit een directeurswoning aan de Neuweg met een tweetal barakken erachter. Direct daarna is ook een ontsmettingsgebouwtje aan de Orchideestraat gerealiseerd. Het complex was toentertijd gelegen aan de heide, maar is daarna omringd door de bebouwing van de Bloemenbuurt, ontworpen door Dudok. In 1967 zijn de gebouwen onderling verbonden met éénlaagse tussenbouwen en is een zustergebouw toegevoegd. Dit conglomeraat is in 1980 herbestemd tot HAT-enheden aan de Neuweg en tot gemeentekantoor aan de Orchideestraat.

De aanpak van de herontwikkeling bestaat uit het verwijderen van de tussenbouwen, waardoor de ruimte tussen de gebouwen wordt hersteld en de oorspronkelijke lay-out weer zichtbaar wordt.

Het zustergebouw wordt gesloopt en herbouwd met één laag extra, vier studio’s per laag. De bestaande bouw wordt ingedeeld met twee-kamer-woningen voor starters. Het hoofdgebouw [A] bevat 6 appartementen (3 per laag); de kelder krijgt een nieuwe toegang met bergingen voor de studio’s van C. De barak [E] bestaat uit 10 appartementen met eigen opgang (rug aan rug), waarbij de verdiepingsvloer verlaagd wordt voor meer ruimte voor het slapen op zolder. In het zeer smalle ontsmettingsgebouw [G] zijn 2 nieuwe appartementen ontwikkeld.

De monumenten worden hersteld op basis van hun oorspronkelijke verschijningsvorm. Alle appartementen zijn voorzien van individuele warmtepompen.

Project
30 startersappartementen
Locatie
Neuweg 245, Hilvesum

Opdrachtgever
Dudok Wonen / Aalberts Bouw

Ontwerp – uitvoering
2011 – 2020

Architectenbureau
Archivolt Architecten

Team
Philip Breedveld, Frans Huijing, Rashid Rashidi, Eric Smook, Justin Schipper

Meer projecten

Het Schip

Wonen in het arbeiderspaleis. Verduurzaming, optimalisatie en vernieuwing in hét monument van de Amsterdamse School.

Vondelstede

Herontwikkeling van het verpleeghuis aan het Vondelpark, vroeger bejaardenverzorgingstehuis Maria Sophiaoord.
Delen: