Nias-Menadostraat

Amsterdam-Oost

Renovatie inclusief funderingsherstel. De woningen zijn verduurzaamd en opnieuw ingedeeld, waarbij ze flink groter konden worden door een slimme ontsluiting voor de hoekpanden te ontwikkelen.

De trappenhuizen waren gehorig, brandgevaarlijk en hadden zeer steile trappen. In de nieuwe opzet zijn de 7 portieken van het blok vervangen door 3 nieuwe trappenhuizen met goedlopende trappen en met dubbele houtskeletbouwwanden voor een goede geluidsisolatie naar de woningen. De trappenhuizen ontsluiten twee woningen per verdieping en op de hoek drie per verdieping. De woningen op de eerste verdieping gebruiken nu de voordeuren aan de straat die niet meer nodig en krijgen daarmee een eigen opgang.

Door de samenvoeging van de trappen zijn de woningen vergroot, met minder verkeersruimte en meer verblijfsruimte per woning. Bewonersparticipatie leidde naar een indeling met keuken en ruime hoofdslaapkamer aan het balkon aan de achterzijde en de woonkamer aan de straat en met als keuze een extra kamer aan de voorzijde of een grotere woonkamer.

De straatgevel wordt hersteld op basis van het oorspronkelijke beeld van het pand; de schuiframen worden vervangen door draai-kiepramen en het middelste raam kan dienst doen als verhuisraam. De balkons aan de achterzijde worden vernieuwd en verbreed. Koudebruggen zijn vermeden door het steens metselwerk te vervangen door een houtskeletbouwgevel. Het gebouw biedt mogelijkheden voor de toekomstige energietransitie met toepassing van leidingwerk voor lage temperatuurverwarming en met een ruimte reservering voor extra nutsaansluitingen in de toekomst.

Project
Nias-Menadostraat
Locatie
Niasstraat, Menadostraat, Amsterdam
Programma
Renovatie 25 woningen en 3 bedrijfsruimten
Opdrachtgever
Eigen Haard

Ontwerp – uitvoering
2016 – 2020

Architectenbureau
Archivolt Architecten

Team
Philip Breedveld, Frans Huijing, Rashid Rashidi

Meer projecten

Vondelstede

Herontwikkeling van het verpleeghuis aan het Vondelpark, vroeger bejaardenverzorgingstehuis Maria Sophiaoord.

De Orchidee

30 duurzame startersappartementen. Herbestemming voormalig sanatorium in Hilversum (renovatie en nieuwbouw).
Delen: