Nias-Menadostraat

Amsterdam-Oost

De woningen aan de Nias- en Menadostraat in de Indische Buurt zijn gerenoveerd inclusief funderingsherstel. De woningen zijn verduurzaamd en opnieuw ingedeeld, waarbij ze flink groter konden worden gemaakt door gebruik te maken van de mogelijkheden van het funderingsherstel: samenvoegen van trappenhuizen en het ontwikkelen van een nieuwe slimme ontsluiting voor de hoek.

De trappenhuizen waren gehorig, brandgevaarlijk en hadden zeer steile trappen. De 7 trappenhuizen per pand zijn vervangen door 3 nieuwe trappenhuizen met goedlopende trappen en met dubbele houtskeletbouwwanden voor een goede geluidsisolatie naar de woningen. De trappenhuizen ontsluiten twee woningen per verdieping en op de hoek drie per verdieping. De voordeuren aan de straat die niet meer nodig waren, zijn gebruikt voor een eigen opgang van de woningen op de eerste verdieping.

Door de samenvoeging van de trappen zijn de woningen vergroot, met minder verkeersruimte, cq. meer verblijfsruimte per woning. Bewonersparticipatie leidde naar een indeling met keuken en ruime hoofdslaapkamer aan het balkon en woonkamer aan de straat; als optie kon worden gekozen voor een extra kamer aan de voorzijde in plaats van een extra grote woonkamer.

Het herstel voor en achter is verschillend: De straatzijde wordt hersteld op basis van het oorspronkelijke beeld van het pand; de schuiframen worden vervangen door draai-kiepramen en het middelste raam kan dienst doen als verhuisraam. De balkons aan de achterzijde worden vernieuwd en verbreed. Koudebruggen zijn vermeden door het steens metselwerk te vervangen door een houtskeletbouwgevel.

Het gebouw biedt extra mogelijkheden voor de energietransitie met toepassing van leidingwerk voor lage temperatuurverwarming en met een ruimte reservering voor extra nutsaansluitingen in de toekomst.

Project
Nias-Menadostraat
Locatie
Niasstraat, Menadostraat, Amsterdam
Programma
Renovatie 25 woningen en 3 bedrijfsruimten
Opdrachtgever
Eigen Haard

Ontwerp – uitvoering
2016 – 2020

Architectenbureau
Archivolt Architecten

Team
Philip Breedveld, Frans Huijing, Rashid Rashidi

Meer projecten

Het Schip

Wonen in het arbeiderspaleis. Verduurzaming, optimalisatie en vernieuwing in hét monument van de Amsterdamse School.

De Orchidee

30 duurzame startersappartementen. Herbestemming voormalig sanatorium in Hilversum (renovatie en nieuwbouw).

Vondelstede

Herontwikkeling van het verpleeghuis aan het Vondelpark, vroeger bejaardenverzorgingstehuis Maria Sophiaoord.
Delen: