Kinderdagverblijf Madridstraat

Utrecht, Leidsche Rijn Centrum

Crux van het ontwerp voor dit kinderdagverblijf met naschoolse opvang is om op een kleine kavel een veelvormige programma zo compact mogelijk te organiseren.

De plek is onderdeel van de groene parkzone bij Leidsche Rijn Centrum, met nog een oude boerderij die is herbestemd als creatief centrum. En met pal ernaast een basisschool.

Bijzonder aan de locatie is de on-Nederlandse helling van het terrein, ontstaan door de overtunneling van de A2. Deze helling maakte het mogelijk om de hoofdentree met een split-level direct te koppelen aan zowel de begane grond als aan de verdieping, zodat je direct zicht hebt op de beneden- en de bovenverdieping van het kinderdagverblijf. Bij de entree bevindt zich het kantoor van de leidinggevende en de keuken – met de welkomstgeur van gezond eten ! – en de ‘coffee-to go’ voor de vertrekkende ouder.

Schoolkinderen kunnen vanuit de naastgelegen school direct naar de bso via de achteringang aan het park, naast de school. De route voert via het dakterras in één beweging naar de opvang op de tweede verdieping. Ouders, die op beide afdelingen kinderen hebben ondergebracht, kunnen binnendoor steken en ervaren het als één gebouw.

Vanaf de oplopende straat kun je diep het gebouw inkijken naar de ruimtes van baby’s en dreumesen op de begane grond en tegelijk ook kun je contact hebben met spelende peuters op de gang op de eerste verdieping, waar de ramen tot de vloer zijn doorgetrokken. De aluminium profielen van de kozijnen en de zonwering inclusief geleiderails zijn achter het metselwerk geplaatst, zodat transparantie maximaal is. Het metselwerk bestaat uit een ritmisch patroon van verticaal uitstekende penanten en horizontale ceinturen siermetselwerk. Ribbel-metselwerk, opengewerkt voor de smalle ramen op de begane grond, geeft privacy en schemering in de slaapkamers.

Het gebouw is all-electric. Op het dak liggen 40 PV-panelen en in de technische ruimte op het dak staat een warmtepomp opgesteld.

Project
KDV Madridstraat
Locatie
Madridstraat 1A, Utrecht

Programma
Kinderdagverblijf met buitenschoolse opvang

Bruto vloeroppervlak
1264 m²

Opdrachtgever
Kindergarden

Ontwerp – uitvoering
2017 – 2020

Architectenbureau
Archivolt Architecten

Team
Philip Breedveld, Frans Huijing, Tim Bekkers, Gerard Versteeg

Meer projecten

Vondelstede

Herontwikkeling van het verpleeghuis aan het Vondelpark, vroeger bejaardenverzorgingstehuis Maria Sophiaoord.
Delen: