Woonhuis Eenhoorn

Amsterdam Watergraafsmeer

Het huis bevindt zich op de kop van een rij van vijf, direct naast het erf van de monumentale boerderij ‘De Vergulden Eenhoorn’. Het huis heeft aan alle zijden stoep – de tuin is op het dak. Leidraad in het ontwerp is de route van de entree via de woonkamer naar het dakterras.

Het woonprogramma is verdeeld over de verdiepingen, met de keuken beneden (aan de straat) en de woonkamer diagonaal erboven (privé). Op de verdieping bevindt zich de hoofdslaapkamer en op de begane grond de slaapkamers voor twee opgroeiende tieners – hun eigen zelfstandige plek in het huis.

Binnen de beschikbare bouwenvelop zijn de ruimtes gedifferentieerd qua verdiepingshoogtes. De keuken is zo hoog mogelijk gemaakt. Daardoor verspringt de vloer op de verdieping en dit hoogteverschil is onderdeel van de route naar boven. De wisselende niveaus van dak, dakterras en dakopbouw, samen met een aantal strategisch geplaatste vaste kasten, verdelen de woonruimte in verschillende zones. De ruimtelijkheid hiervan wordt versterkt door de afwerking met verschillende materialen – blank hout, geschilderde houten balken en donkergrijze cementvezelplaten.

De grote ramen van de woonkamer en de keuken zijn gericht op het groen van de boerderij. Het huis is licht en open, met ramen aan drie zijden grenzend aan openbaar gebied. Door de schuivende luiken voor de grote ramen op de verdieping en door de smalle, hoge ramen van de slaapkamers op de begane grond is een zekere intimiteit bereikt.

Het dakterras, verzonken als een zitkuil in het grasdak en onder de luifel met pv-panelen, is privé en panoramisch tegelijk; een geborgen plek tussen de kruinen van de bomen en met wijds uitzicht rondom.

Het huis blijft koel in de zomer; opwarming wordt voorkomen door overstekken van het dak en van de verdieping en door luiken voor de ramen. Installaties zijn volledig elektrisch. Verwarming door een warmtepomp met bodemamplifier en vloerverwarming. Ventilatie automatisch geregeld op basis van CO2- en luchtvochtigheidsmeting.

Het huis is gemaakt met een houtskeletbouwsysteem dat in drie dagen is geplaatst. Totale bouwtijd vier maanden.

Project
Woonhuis Eenhoorn
Locatie
Rudolf Dieselstraat 5, Amsterdam
Bruto vloeroppervlak
175 m²
Ontwerp
2013 – 2015
Uitvoering
juni – sept 2015
Architect
Philip Breedveld

Meer projecten

Delen: