Basisschool De Rozemarn

Amsterdam-Zuidoost

Dit paviljoenachtige gebouw is flexibel van opzet voor meervoudig gebruik, met een centrale hal als hart van de school.

De school is onderdeel van een cluster van twee scholen en een gymzaal in Amsterdam-Zuidoost. Ter onderscheid van de andere relatief gesloten gebouwen is hier gekozen voor een open, lichte uitstraling met doorlopende horizontale strookramen, een spekkoek.

Door een bajonet van verschoven massa’s is een klein schoolplein gevormd voor de onderbouw aan de achterzijde en een groot plein voor de midden- en bovenbouw voor. Het grote schoolplein sluit aan op een kiss-and-ride strook.

De portiersloge bevindt zich direct naast de hoofdentree, met goed zicht op het grote plein en via de hal ook op de entree aan de andere kant. De stafruimtes op de verdieping zijn zo gepositioneerd dat leraren en personeel goed zicht hebben op de schoolpleinen.

Het hart van het gebouw is een dubbelhoge hal met bovenlichten. Van hieruit worden alle schoolafdelingen ontsloten en hieraan zijn het muziek- en handarbeidlokaal, de mediatheek, vergader- en stafkamers en een ouderlokaal gesitueerd. De buitenschoolse opvang maakt alleen gebruik van het middendeel van de school, de afdelingen zijn dan afgesloten.

De eenvoudige hoofdopzet en de hoge repetitiegraad van de gevels maakte kostenvoordelige prefabricage mogelijk. Door toepassen van steenstrips op houtskeletbouw gevelelementen zijn de strookramen technisch eenvoudig. Aluminium ramen en deuren vanwege beperking van onderhoud. De installatie is all-electric met PV-panelen op het dak, koeling en zonwering.

Project
Basisschool met speellokaal en buitenschoolse opvang

Locatie
Huntum 16, Amsterdam

Bruto vloeroppervlak
2175 m²

Opdrachtgever
Stichting Sirius / Project Managementsbureau

Ontwerp – uitvoering
2014 – 2017

Architectenbureaus
Noortzaak i.s.m. Archivolt Architecten

Team
Maarten van Noort,
Sunny Jessurun, Wouter van Wolput, Philip Breedveld

Meer projecten

Delen: