CPO Klarenbeekstraat

Haarlem

“Collectief Particulier Opdrachtgeverschap”.

De zittende huurders hadden het initiatief genomen om de nieuwe woningen zelf te ontwikkelen, met de gemeente als achtervang. In het ontwerp is van vijf panden een kleinschalig complex gemaakt, aan de hand van de ideeën van deze bewoners.

Het overleg hierover vond plaats in plenaire sessies, waarin de globale indeling en de ontsluiting van het blok werd vastgelegd. Parallel daaraan vonden individuele gesprekken met bewoners plaats over definitieve indeling van de woningen. De bewoners konden hun eigen woonwensen direct inbrengen in het ontwerp, zowel de plaats van hun woning als de indeling ervan. In het gebouw zijn hierdoor geen twee woningen hetzelfde.

De woningen op de verdieping worden ontsloten met een korte galerij aan de achterzijde. De appartementen aan de Voorzorgstraat hebben hun eigen entree aan de straat en een tuintje aan de achterzijde. De bergingen bevinden zich in het blok op de begane grond, naast de hoofd-entree.

De buitenruimtes op de eerste verdieping zijn uitgevoerd als loggia’s, op de tweede verdieping als ‘negatieve dakkapellen’. Deze inpandige buitenruimtes zijn afgewerkt met zink, als onderdeel van het privé domein achter de gevel. In de gevel is de variatie aan woningtypes, met verschillende indelingen en gevelopeningen, opgevat als een spel binnen een structuur van verticale penanten. Dakkapellen en hoekoplossing zijn afgestemd op deze compositie.

Dit project is onderdeel van de stadsvernieuwing in de Leidse Buurt van Haarlem. De panden op deze locatie waren dermate verslechterd dat funderingsherstel niet meer mogelijk was en vervangende nieuwbouw de enige optie.

Project
11 appartementen C.P.O.

Opdrachtgever
Bewoners i.s.m. gemeente

Ontwerp
2005 – 2007

Uitvoering
2007 – 2008

Architectenbureau
HM Architecten

Team
Henk Duijzer, Marcel Jansen, Philip Breedveld

Meer projecten

Metaalbuurt

Woonwijk van Wegerif en Klosters uit 1910 in de Metaalbuurt, Apeldoorn: renovatie, vervangende nieuwbouw en...
Delen: